9.1 uit 10
Beoordeeld

Onderhoud schoenen

Informatie en tips schoenverzorging

Voor het vervaardigen van onze mooie schoenen en laarzen worden diverse materialen gebruikt. Om het materiaal goed te onderhouden is het natuurlijk belangrijk het juiste produkt te gebruiken.

Voor de meest voorkomende leersoorten beschrijven wij hieronder hoe u ze het beste kunt behandelen.

Gebruikte leersoorten kunnen zijn:

  1. suède
  2. nubuck (droog of gewaxed)
  3. lakleer
  4. leder
  5. metallic leder

 

Suède

Suède is de huid aan de vleeszijde en heeft een ruwer oppervlak dan bijvoorbeeld nubuck, hierdoor heeft het een warme en luxe uitstraling die veel mensen erg mooi vinden. Het prachtige damesmerk Panara gebruikt het materiaal voor bijna de hele collectie. Door de grove structuur van het suède kan er makkelijk vocht en vuil binnen dringen. Daarom is suède ook kwetsbaarder dan leer.

Het is dus raadzaam uw schoenen direct na aankoop goed te impregneren met speciale spray. Zo zijn ze vanaf de start goed beschermd. Wij verkopen bussen All Protector van Bama die daar zeer geschikt voor zijn. Het is zelfs verstandig dit 3x te herhalen met een tussenpozen van een half uur.

Daarnaast de schoenen tijdens het gebruik ook blijven inspuiten (b.v. 1x in de maand). Zo blijven ze optimaal beschermd. Belangrijk is wel de schoenen eerst stof en vuil vrij te maken. Vuil dat u er niet direct af krijgt kunt u verwijderen met water en een borstel (b.v. een nagelborsteltje) e.v.t. met wat zachte zeep zoals handzeep.

Goed laten drogen, opborstelen en weer impregneren.

Naarmate de schoenen ouder worden kunnen ze ook wat kleur verliezen. Gebruik daarvoor de kleurhersteller. Dit product zorgt er voor dat de kleur weer wordt hersteld.
 

Nubuck

Deze leersoort komen we veel tegen bij wandel- en bergschoenen. Maar ook in voor de modische schoenen zoals die van Paul Green wordt het graag gebruikt. Het wordt gemaakt van normaal glad leer alleen wordt hierbij de bovenlaag zacht opgeschuurd. Dit geeft een wat robuuster uiterlijk die bedoeld is om beschadigingen en oneffenheden te maskeren, maar ook omdat klanten het gewoon mooier vinden.

Wat onderhoud betreft verschilt nubuck niet heel veel van suède. Ook hier is het zeer raadzaam de schoenen bij aankoop al te impregneren met speciale spray voor nubuck/suède. Daarna regelmatig herhalen om het nubuck als het waren te verzadigen en een goede bescherming te garanderen. Wij verkopen de All Protector van Bama in de winkel.

Let op! Zorg er wel voor dat de schoenen stof en vuil vrij zijn voordat u ze gaat inspuiten. Borstel de schoenen daarom eerst af. Mocht er vuil niet afgaan dan kunt u de schoenen ook reinigen onder de kraan. Wrijf het vuil zachtjes uit het materiaal. U kunt eventueel ook wat zachte zeep gebruiken zoals handzeep. (maak de schoen helemaal nat! Anders bestaat de kans op kringen)

Nadat u de schoenen rustig hebt laten drogen kunt u ze weer gaan impregneren.

Naarmate de schoenen ouder worden kunnen ze ook wat kleur verliezen. Gebruik daarvoor de Kleurhersteller. (verkopen wij ook van Bama) Dit product zorgt er voor dat de kleur weer wordt hersteld.
 

Lakleer

Lak heeft een mooie opvallende uitstraling en wordt daarom ook graag en veelvuldig bij de vervaardiging van schoenen gebruikt.  Om het mooi en soepel te houden geven wij u de volgende onderhoudstips.


Om barstjes en scheurtjes in de laklaag te voorkomen, kunt u uw schoenen het beste verzorgen met een laklotion of een speciale crème voor lakleer die de schoenen beschermen, glans geven en heerlijk soepel houden. Breng de speciale lakleerolie of -crème aan nadat u de schoenen schoon heeft gemaakt met een vochtige doek en de schoenen volledig droog zijn.

Vervolgens de lotion opbrengen, in laten trekken en met een droge doek uitwrijven.

TIP! Beschadigingen op lak kunt u bijwerken met nagellak.
 

Leer

Leren schoenen hebben veel voordelen. Omdat leer een natuurlijk product is ademt het, is het soepel en comfortabel als uw eigen huid en is het sterk. Daardoor kan het ook lang mee gaan. Om deze positieve eigenschappen zo lang mogelijk te behouden moet u het goed verzorgen.

Zo doet u dat:

Leer wordt droog naarmate het ouder wordt. Maak daarom op de eerste plaatst de schoenen goed schoon met een vochtige doek. Als uw schoenen schoon en droog zijn, gebruik dan de juiste crème met de juiste kleur (dezelfde kleur als de kleur van uw schoenen maar een kleurloze crème of wax als spray in een spuitbus kan ook, zie afbeelding onder).

Schoensmeer voedt de schoenen waardoor ze niet uitdrogen en heerlijk soepel blijven. Let op, gebruik nooit te veel schoensmeer omdat anders het leer dichtgaat en niet meer kan ademen. Daarnaast blijft vuil sneller aan u schoenen plakken.

Laat het schoencrème een half uur intrekken en blink dan uw schoenen op met een droge doek. Spuit daarna uw schoenen in met een water- en vuil afstotende spray. Bekijk hier een echt mooie lederen schoenen van Magnanni of Floris van Bommel.
 

Metallic leder

Metallic leder is leer dat behandeld is met een metallic toplaag en wordt vooral veel gebruikt bij damesschoenen zoals de hippe schoenen van Via Vai.  Voor dit type leer kunt u het beste kleurloze spray (wij verkopen de "Fijnleerverzorging" van Bama in de winkel) . De spray beschermt, voedt en geeft glans aan het leer.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze informatie kunt u natuurlijk altijd even CONTACT opnemen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »