9.1 uit 10
Beoordeeld

Schoenen inlopen en/of oprekken: 9 tips voor nieuwe én comfortabele schoenen

  • Geplaatst op
  • Door Anke
  • 0
Schoenen inlopen en/of oprekken: 9 tips voor nieuwe én comfortabele schoenen

Schoenen inlopen en/of oprekken: 9 tips voor nieuwe én comfortabele schoenen

 

Heb je je herenschoenen een maatje te klein gekocht, zitten je damesschoenen net iets te krap of is je ene voet net wat groter dan de andere? Sommige schoenen lopen meteen heerlijk, maar helaas komt het ook voor dat de schoenen gaan knellen, of net iets te strak zitten. Mocht je de schoenen te klein gekocht hebben mag je deze (mits deze geen gebruikerssporen hebben) bij ons binnen 30 dagen omruilen. Mocht dat niet meer mogelijk zijn, geven we je graag wat tips om de schoenen op te rekken.

 

 

1. Nieuwe schoenen inlopen

Hoewel de meeste schoenen over het algemeen snel comfortabel zitten en zich snel naar je voeten vormen, zijn er ook schoenen die je goed moet inlopen. Om te voorkomen dat er drukplekken ontstaan is het van groot belang de tijd te nemen om aan je nieuwe schoenen te wennen.  Een goede schoen is gemaakt van stevige en duurzame materialen, zoals leer. Dit materiaal heeft tijd nodig om soepel te worden. Gun jezelf dus wat tijd en laat je voeten langzaam aan de schoenen wennen door ze steeds voor korte tijd aan te trekken en daarna weer uit te doen. De verleiding om je  nieuwe schoenen meteen hele dagen aan te doen is groot, maar neem de tijd om de schoenen goed in te lopen. De eerste dag ca twee uur, de volgende dag drie, enzovoorts. Totdat de schoenen uiteindelijk ingelopen zijn en je ze een hele dag pijnloos kunt dragen.

 

2. Oprekken met dikke sokken

Mocht je de schoenen iets willen oprekken, kan je dikke sokken gebruiken. Trek 's avonds je nieuwe schoenen voor 1 à 2 uur met een paar dikke sokken aan. Aan het einde van de dag zijn je voeten namelijk altijd dikker dan overdag. Met een paar extra dikke sokken over je voeten, rek je je schoenen uit zodat ze de volgende dag beter zitten. Ook als je gewoon op de bank zit met je nieuwe paar schoenen aan, wennen je voeten al aan je schoenen.

 

3. Oprekken met ijs

Vul afsluitbare zakjes voor driekwart met water, stop deze in je schoenen en zet deze in de diepvriezer. Water zet uit als het bevriest, als het water bevriest, zet het zakje uit – en daarmee de schoen!  Wanneer het water volledig bevroren is haal je de schoenen uit de vriezer.  Als je bang bent dat de zakken knappen, gebruik dan twee zakken per schoen. Laat de schoenen 15-30 minuten op een warme, droge plek staan, totdat het ijs begint te smelten. Het is beter om het ijs niet helemaal te laten ontdooien, mochten er toch gaatjes in de zakken zitten, kan het water in de schoenen lekken en deze beschadigen. Haal de zakjes eruit en je schoenen voelen vaak al een stuk comfortabeler!

 

4. Oprekken met schoenspray

Zit je leren schoenen/laarzen te krap dan kan schoenspray helpen om het leer wat zachter te maken en te laten oprekken. Spuit de knellende punten goed in en trek de schoenen direct aan. Het leer zal oprekken op de plaatsen waar de schoenen knellen. Sprayen helpt natuurlijk ook om je mooie nieuwe schoenen te beschermen tegen vocht en vuil, dus dat is sowieso aan te raden.

 

5. Gebruik natte kranten

Het is een aloud trucje om leren schoenen op te rekken: maak enkele vellen krantenpapier nat, maak er proppen van en stop ze in het teengedeelte van je nieuwe schoenen. Zorg ervoor dat je genoeg krant in de schoen stopt, anders zal het vocht niet in het leer trekken. Laat je schoenen vervolgens een nachtje staan en doe de schoen de volgende dag gelijk aan. Het vocht zorgt ervoor dat het leer soepeler wordt en zodra je de schoenen aandoet kan de schoen naar je voet vormen.

 

6. Oprekken met natte of vochtige sokken

Ook natte sokken kunnen heel goed werken! Maak dunne sokjes vochtig en trek deze vervolgens met je nieuwe schoenen aan. Natte sokken aan je voeten hebben is een heel vervelend gevoel, maar door het vocht zal het leer uitzetten. Hierdoor zal het mooi naar je voeten vormen.  Een minder vervelende manier is om natte wattenschijfjes aan de binnenkant te stoppen. Stop de watten schijfjes op de plekken waar de schoen het meeste knelt, bijvoorbeeld bij je hiel of je kleine teen. Loop er vervolgens zo vaak mogelijk mee. De schoenen gaan dan naar je voeten staan!

 

7. Föhnen

Naast vocht helpt ook warmte je schoenen soepeler te maken. Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar deze knellen. (Als je geen dikke sokken hebt, doe dan twee sokken om één voet.)  Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet.   Let op dat je de föhn niet te dichtbij houdt bij de schoen, sommige zolen kunnen de hitte niet aan.  Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld. Verwarm de schoenen indien nodig nog eens nadat je ze helemaal af hebt laten koelen. Dit trucje werkt zowel voor leren als synthetische schoenen.

 

8. Gebruik een schoenspanner

Knelt je nieuwe schoen nog een klein beetje in de breedte? Een van de makkelijkste en meest betrouwbare methodes is de schoenspanner. Met het gebruik van een spanner kan je de schoenen geleidelijk aan breder maken. Tijdens het lopen wordt het leer warm en soepel, als je daarna de schoenen uit trekt en er schoenspanners in doet blijft het leer op spanning en behoud je de pasvorm van de schoen. Met het op spanning houden van het leer voorkom je ook dat er kreukjes en plooien in het leer ontstaan. Hierdoor blijven je schoenen mooi en gaan ze ook een stuk langer mee.

 

 

9. Kom langs in onze winkel

De meest veilige en betrouwbare manier is om voor het oprekken speciale apparatuur te gebruiken.  Wij kunnen de knelpunten van je nieuwe schoenen bekijken en ze met deze apparatuur voorzichtig nog wat oprekken, zonder dat je je schoenen beschadigt. 

 

Tips ter voorkoming

Probeer je voeten nooit in een maatje te klein te persen. Kies in plaats daarvan liever een halve of hele maat groter. Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken veel ongemakken.  Let er ook op bij het passen van de schoen aan het einde van de dag, dat je voeten wat opgezet kunnen zijn, waardoor je dan soms wel een halve maat grotere voeten hebt. In de ochtend zijn je voeten wat ‘compacter’.

Koop je de schoenen in de winkel, laat je dan goed adviseren. Bij ons ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij helpen je graag met de keuze voor een passend paar dames- of herenschoenen.

 

Kijk voor informatie en tips over het onderhoud van schoenen op onze website: Informatie en tips schoenverzorging

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »